magamról   rendelőről   bejelentkezés   igaz történetek   szülőknek szól
Savanyú érzés a szájban? Rossz szájszag? Gyomorégés?-Lehet, hogy refluxos a gyermekem?
Milyen tünetek esetén kell refluxbetegségre gondolni?
A refluxbetegség tünetei lehetnek fogyás, hányás, mellkasi fájdalom, de sokszor rossz szájszag, gyomorégés, égő érzés a garatban hívja fel a figyelmet a betegségre. A gyakori böfögés, csuklás, étvágytalanság, csecsemőnél irritabilitás is jele lehet a refluxnak. A fentieken túl légúti tünetek (köhögés, hörgőgyulladás, asztma, tüdőgyulladás), csecsemőnél légzészavar, légzéskimaradás, valamint fogzománc károsodás is utalhat a betegségre. Néhány vizsgálat fül–orr–gégészeti megbetegedésekkel is kapcsolatba hozza a refluxot (pl.: közéfülgyulladás, torokgyulladás, gégegyulladás), ezt azonban tudományosan alátámasztani megfelelő vizsgálatok hiányában egyelőre nem ...

tovább >


A gyermekkori krónikus fájdalom kezelése
Írta: dr. Major János és dr. Gyimesi-Szikszai Andrea

Megjelent a Gyermekorvos Továbbképzés 14. évfolyam 3. számában 2015. júliusában.
A teljes közlemény a kiadó szíves engedélyével érhető el honlapunkon.

Írta: dr. Major János és dr. Gyimesi-Szikszai Andrea

Összefoglaló

A krónikus fájdalom az akut fájdalomtól különböző komplex betegség, amely a gyermekpopuláció mintegy 25%-át érinti.
Gyakorisága, magas egészségügyi-, szociális költségei és a rossz életminőség miatt a kórkép jelentősége nagy.
A krónikus fájdalom leggyakrabban fejfájás és hasi fájdalom, valamint derékfájás formájában jelentkezik, patomechanizmusában testi-, lelki- és szociális tényezők egyaránt szerepelnek.
Terápiájában ...

tovább >


A táplálás szerepe gyermekkori Crohn­-betegség kezelésében
A Crohn-betegség a bélrendszer krónikus gyulladása, amelynek kóroka nem tisztázott, az életmódbeli, táplálkozási okok mellett az immunológiai, bakteriális és egyéb tényezőknek is szerepe van kialakulásában. A hosszantartó gyulladás miatt a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek felszívódása is csökken, ezért következményes alultápláltság, alacsonynövés, különböző hiányállapotok alakulhatnak ki.
Az étkezés fontossága nem csak a megfelelő tápláltság miatt fontos, hanem feltehetően a betegség kialakulásában/ fenntartásában is fontos szerepe lehet, erre utalhat az ismert tény is, hogy a nyugati civilizáció terjedésével (pl.: táplálkozási szokások, hűtőszekrény használata stb.) arányosan egyre több megbetegedés mutatható ki ...

tovább >


Hasmenés kisgyermekkorban
Vírus, baktérium, parazita, táplálékallergia is állhat a kisgyermekkori hasmenés hátterében. A megbetegedés kezelésében kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő folyadékpótlás, amit akár otthon is el lehet végezni.

A kisgyermekkori hasmenést általában a gyomor-bél rendszer vírusos fertőzése okozza. A leggyakoribb kórokozók (rota- és calicivírusok) mellett ritkábban baktériumok (Salmonella, Shigella, Campylobacter stb.) is állhatnak a háttérben, és kisgyermekeknél gyakori a parazitafertőzés is.

Ezek a kórokozók általában járvány formájában betegítenek meg, így a fertőzéses okot megerősíti, ha a kicsi környezetében halmozottan fordul elő hasonló megbetegedés.
Háromévesnél fiatalabb gyermeknél hasmenést eredményezhet ...

tovább >


Anyu, fáj a torkom!
Torokgyulladás esetén a legfontosabb teendő a gyermek lázát és fájdalmát csillapítani. A betegséget legtöbbször vírusok okozzák, antibiotikus kezelés Streptococcus-fertőzés esetén szükséges. Visszatérő torokmandula-gyulladásnál indokolt lehet a mandula eltávolítása.

Kisebb gyermeknél, csecsemőnél sokszor sírás, étvágytalanság, láz, néha hányás lehet a jele annak, hogy beteg a torka. Nagyobb gyermek már el tudja mondani azt is, hogy a torka fáj.
Legtöbbször csak a garat gyulladásáról van szó (a szájba betekintve a nyelv mögött kétoldalt lévő íves rész), ritkábban a torokmandula is begyullad (amely szintén a nyelv mögött, kétoldalt helyezkedik el). Ha laikusként benézünk a szájba, akkor is látszik, hogy „piros a torok". ...

tovább >


Amikor csíp a pisi...
A húgyutak fertőzésének tünetei a gyakori csípő, fájdalmas vizeletürítés mellett a láz és a vesetáji fájdalmak lehetnek. A diagnózisban a vizeletvizsgálat segít, amellyel eldönthető az antibiotikus kezelés szükségessége.
A húgyutakat a két vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső alkotják. A rendszerben normál esetben nincsenek baktériumok, ám ha kórokozók kerülnek a húgyutakba, húgyúti fertőzésről beszélünk. A gyulladás érintheti csak a legkülső részt, ilyenkor húgycsőgyulladásról van szó, ha viszont a fertőzés továbbterjed, a húgyhólyag is begyulladhat. A legsúlyosabb a vesemedence-gyulladás.
Enyhébb esetben, ha csak a húgycső vagy a húgyhólyag gyulladt, nincs láz, a gyermek általános állapota jó, a ...

tovább >


Gyermekkori krónikus fájdalom
Mikor beszélünk krónikus fájdalomról gyermekkorban?

Az orvoshoz forduló gyermekek egyik gyakori panasza a fájdalom. A torokfájáson kívül az egyik leggyakoribb tünet a fejfájás és a hasfájás, amely kisiskolás korban a gyermekek 20%-ánál hetente jelentkezik. Legtöbbször a panaszok spontán szűnnek, vagy a kiváltó ok gyógyulásával elmúlnak. Például hasmenéses megbetegedés gyógyulásával a hasfájás néhány nap alatt köddé válik. Néhány esetben azonban a fájdalom tovább, sokszor hónapokig fennmarad, és a gyermeket, testvéreket, szülőket és tágabb környezetet is bevonva a mindennapi életet felborító, folytonos aggodalom- és orvoshoz járás tárgyát képező betegség alakul ki. Az ilyen, legalább három hónapja fennálló ...

tovább >


Mire érdemes odafigyelni gyermekkori hasmenés és Salmonella fertőzés esetén?
Mit kell tudni a hasmenésekről általában?
A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusos fertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket 1-2 nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül szűnik. A legtöbb esetben szájon át végzett folyadékpótlással, vagy ún. rehidráló oldat alkalmazásával kisded- és gyermekkorban is otthon kezelhető betegségről van szó. A kezdeti időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermeknek van –e rendszeresen vizelete, a hányás után kicsit várva kanalanként, kortyonként érdemes az elvesztett folyadékot pótolni, amely általában 50-100 ml, székletenként is hasonló mennyiség pótlása szükséges.
A pótlás formája lehet a már említett rehidráló oldat, vagy -ha ...

tovább >