magamról   rendelőről   bejelentkezés   igaz történetek   szülőknek szól
Anyu, fáj a torkom!
Torokgyulladás esetén a legfontosabb teendő a gyermek lázát és fájdalmát csillapítani. A betegséget legtöbbször vírusok okozzák, antibiotikus kezelés Streptococcus-fertőzés esetén szükséges. Visszatérő torokmandula-gyulladásnál indokolt lehet a mandula eltávolítása.

Kisebb gyermeknél, csecsemőnél sokszor sírás, étvágytalanság, láz, néha hányás lehet a jele annak, hogy beteg a torka. Nagyobb gyermek már el tudja mondani azt is, hogy a torka fáj.
Legtöbbször csak a garat gyulladásáról van szó (a szájba betekintve a nyelv mögött kétoldalt lévő íves rész), ritkábban a torokmandula is begyullad (amely szintén a nyelv mögött, kétoldalt helyezkedik el). Ha laikusként benézünk a szájba, akkor is látszik, hogy „piros a torok".

Hogyan kezeljem?

A torokgyulladást leggyakrabban vírus okozza (EBV, CMV, adeno- és enterovírusok). A betegség hátterében csak az esetek kb. harmadában van olyan kórokozó (a Streptococcus pyogenes), amely tüneti kezelés mellett antibiotikum adását is igényli. A legfontosabb teendő a torokfájdalom és a láz csillapítása, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. A legtöbb ilyen betegség 4-5 nap alatt lezajlik, ezt követően néhány esetet kivéve (pl. Epstein-Barr-vírus) csak pár hétre szóló immunitás alakul ki, így a kór sajnos újra elkapható.

Mikor kell antibiotikum?

Bakteriális torokgyulladást, tüszős mandulagyulladást és tipikus kiütéssel járó skarlátot okoz a Streptococcus pyogenes nevű kórokozó. Néhány ritka kivételtől eltekintve ez az egyetlen olyan baktérium, amelynek jelenléte esetén antibiotikus kezelés is szükséges. Legtöbbször elesett általános állapottal, magas lázzal, étvágytalansággal, kifejezett torokfájdalommal, nyelési képtelenséggel jár. Iskolások betegsége, de óvodások is elkaphatják, ha van nagyobb testvérük, vagy szorosabb kontaktusba kerülnek nagyobb gyermekkel. Streptococcus-fertőzés esetén 10 napig szükséges antibiotikum adása (pl.: penicillin), ugyanis ritka esetekben, ha a gyermeket nem kezelik, hosszú távon a szív gyulladása alakulhat ki.

Honnan tudja az orvos, hogy vírus okozza?

Virális ok mellett szól, ha a torokgyulladás mellett orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, köhögés, rekedtség, hasmenés vagy a szájnyálkahártya gyulladása is fennáll. Biztosan azonban a torokból vattapálcával nyert váladék leoltásával vagy gyorstesztjével lehet eldönteni, hogy bakteriális betegségről van-e szó. Ha a gyorsteszt pozitív, el kell kezdeni az antibiotikus kezelést, ha nem, akkor érdemes megvárni a tenyésztés elkészültét (kb. 2 nap).

Hogy ne gyulladjon be!
A torokgyulladás megelőzhető a beteg gyermekek kerülésével, megfelelő kézhigiénével, arcmosással. A hideg italok lehűtik a torkot, a helyi immunrendszer működése gyengül, így könnyebben kialakul a fertőzés.

Mikor kell kivenni a mandulát?

A torokmandula fontos immunszervünk, a külvilágból a szájba jutó kórokozók első szűrőállomása. Benne számos immunvédekezést szolgáló sejt van, amelyek fontos szerepet játszanak a bejutó kórokozók elpusztításában. Ám időnként mégis előfordul, hogy maga a mandula lesz a kiindulópontja a visszatérő fertőzéseknek, a betelepedő baktérium még antibiotikus kezelés ellenére sem szüntethető meg. Jellemzően ilyenkor az előző tüszős mandulagyulladásból éppen kigyógyuló gyermeknél újra kezdődik a betegség. A mandula ilyenkor már nem tudja korábbi funkcióját betölteni, a visszatérő gyulladásoktól hegesedik, a betelepedő baktériumok miatt immunvédekezésre is képtelen. Kivétele ekkor mindenképpen ajánlott, a kialakult állapot így szüntethető meg véglegesen.

A másik gyakori oka a műtétnek, ha a megnagyobbodott mandula légzési zavart okoz, amely sokszor éjszakai horkolás formájában jelentkezik. Alvás közben ilyenkor átmeneti oxigénhiányos állapot alakulhat ki, amely számos más betegséghez is vezethet (pl. magatartási problémák, hiperaktivitás, éjszakai ágybavizelés).
Sokan félnek a műtéttől, tartva annak szövődményeitől, vagy a műtétet követő immunhiányos állapottól. A mandulaműtét a legtöbb kórházban egynapos benntartózkodást jelent, gyakorlott kézzel 20-30 perces beavatkozásról van szó. Tudományosan nem igazolható az a tévhit sem, hogy bármilyen negatív hatással lenne a mandula eltávolítása az immunrendszerre, így ha szükséges, a gyermek érdekében mindenképp ajánlott a műtét elvégzése.

Megjelent a Családi Lap márciusi számában.

< vissza